De Verwarde Mannen is een nieuwe Haarlemse / Kamper band rond singer-songwriter Niels Kater. Het draait bij band allemaal om het liedje. Popliedjes met blues, country en rockinvloeden, maar met een ‘heavy’ sound. De Verwarde Mannen klinkt als een mix van indierockband Wilco en Nederlands trots Bløf, aangevuld met een toetje Beatles.

logo DVM

Grote Prijs van Nederland

Nadat hij in 2001 de Grote Prijs van Nederland won met zijn toenmalige band Zober speelde Niels Kater op vrijwel alle grote festivals van Nederland (o.a. Waterpop, Schollenpop en Lowlands) en stond hij in heel veel popzalen en jeugdcentra.

13Curves

In die periode produceerde Kater een EP voor de Haarlemse band 13Curves met daarin drummer en oud-Kampenaar Jan Tromp, waarmee Kater in het verleden zelf speelde. Kater was onder de indruk van de energie van die band en er was meteen een wederzijdse klik. De EP van 13Curves kreeg goede (internationale) recensies en de samenwerking smaakte naar meer.

Die kans kwam enkele jaren later. Nadat zijn band Zober stopte deed Niels Kater nog wat optredens als singer-songwriter, maar het bleef kriebelen om weer wat met een echte band te doen. De uitnodiging van drummer Jan Tromp om in Haarlem liedjes van Kater te gaan opnemen, nam hij dan ook met beide handen aan.

Overige leden

De basis van De Verwarde Mannen wordt gevormd door de ritme-tandem van 13Curves, bestaande uit Jan Tromp (drums) en Renato Cannavacciuolo (bas). De band wordt compleet gemaakt door leadgitarist Elderik Meulman. Ook hij heeft zijn roots in Kampen, maar woont inmiddels in Abcoude. Hij was vroeger actief in de popscene, maar koos in eerste instantie voor een carrière als uitgever. Op een gegeven moment was Meulman de drukte en de hectiek van de zakenwereld helemaal zat. En juist toen kwam hij weer in contact met drummer Jan Tromp.

In Haarlem begon hij samen met Tromp te werken aan zijn eigen project: Stolen Saints. Toen iets later Kater ook naar Haarlem kwam om aan zijn nieuwe project te werken, was het een logische stap om samen te werken. Vrijwel vanaf de eerste repetitie was er een klik tussen de mannen.

Eerste EP

Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een eerste EP die in de eigen studio van Kater wordt opgenomen.

Niels Kater – zang en gitaar
Elderik Meulman – gitaar en zang
Renato Cannavacciuolo – bas
Jan Tromp – drums en zang